Yleisesti

Peruskoulussa sinun pitää olla tunneilla, tehdä kurssiin kuuluvat tehtävät ja osallistua kokeisiin. Verkkokurssit (suomen kielen kirjoituskurssi s2kki2v ja s2klu2v) tehdään Internetissä.

Ota 5 - 6 kurssia jaksossa, ei enempää. Kaikilla kursseilla tulee paljon uusia asioita ja sanoja, jotka sinun pitää oppia. Ei riitä, että istut vain tunneilla. Sinun pitää tehdä kotitehtävät ja lukea hyvin kokeisiin, jos haluat saada hyviä numeroita ja päästä eteenpäin. Ei ole viisasta kiirehtiä liikaa.

Ohjevideo peruskoulussa opiskeluun

Katso tästä miten toimit peruskoulussa (video)

Miten onnistut opinnoissa?

Tee työtä systemaattisesti alusta asti, koska rakennat pohjaa sinun tulevaisuudellesi. Jos opiskelet asioita vieraalla kielellä, tarvitset aikaa ja kärsivällisyyttä. Käytä suomea aktiivisesti kaikkialla missä voit, tee suomesta sinun kielesi.

Uuden oppiminen ei tapahdu itsestään ja opettaja ei voi tehdä työtä sinun puolestasi. Tee oma osuutesi: tee kotitehtävät ajatuksella, opiskele kurssin asioita itsenäisesti jo kurssin aikana ja lue kokeeseen. Älä ota liian monta kurssia yhdessä jaksossa. Ota sellainen määrä kursseja, että voit tehdä ne hyvin.

Tarvitset peruskoulun tietoja, taitoja ja todistusta. Todistuksen numerot ovat jatkossa sinulla todella tärkeitä, koska huonoilla numeroilla et pääse peruskoulun jälkeen sinne, mihin haluat.

Keskustele opiskelusta opinto-ohjaajien ja opettajien kanssa. Nauti ajastasi Eiran aikuislukiossa, tämä on tärkeä osa sinun elämääsi Suomessa!

Opintosuunnitelma

Peruskoulussa jokaiselle opiskelijalle tehdään opintosuunnitelma. Opinto-ohjaaja ilmoittaa sinut kursseille. Näet seuraavan jakson lukujärjestyksesi Wilmasta jakson palautepäivän jälkeen.

Mene ensimmäiselle tunnille. Jos et ole ajoissa ensimmäisellä tunnilla, sinun paikkasi menee toiselle opiskelijalle. Jos et voi tulla ensimmäiselle tunnille (vakava syy), lähetä opettajalle viesti Wilmassa. Opettajan nimi löytyy ilmoittautumisen jälkeen Wilmasta (työjärjestys).

Peruskoulun opiskelijat, joilla on hyvät arvosanat, voivat aloittaa lukion kurssien suorittamisen. Sovi asiasta opinto-ohjaajan kanssa.

Kun opiskelija on saanut perusasteen oppimäärän valmiiksi, hän saa perusasteen päättötodistuksen. Todistuksen voi saada myös keskellä lukuvuotta.

Jos sinun pitää olla poissa tunneilta

Älä ole poissa tunneilta, sillä jokainen poissaolo vaikuttaa oppimiseen. Jos kurssilla on 11 opetuskertaa, opiskelija voi olla poissa tunneilta enintään 3 kertaa. Jos kurssilla on 22 opetuspäivää (monet suomen kurssit), voit olla poissa enintään 4 kertaa. Tuo lääkärintodistus ja muut todistukset, jos sinun on pakko olla poissa.

Jos sinulla on liikaa poissaoloja, et voi tulla kokeeseen ja sinulle tulee Wilmaan keskeyttänyt eli K-merkintä. Sinun pitää tehdä kurssi uudestaan.

Jos opiskelet omaehtoisen opiskelun tuella eli olet koto-opiskelija, sinulla ei voi olla ylimääräisiä poissaoloja. Opettaja seuraa poissaolojasi, koska koulun pitää ilmoittaa niistä työvoimatoimistoon.

Säännöt oppitunnilla

Anna kaikille työrauha tunneilla. Älä keskustele muiden kanssa tuntien aikana. Kännykät pidetään kiinni. Tunnilta ei saa myöhästyä eikä sieltä voi lähteä pois kesken tunnin. Jos sinun pitää joskus lähteä aikaisemmin tai tulla myöhemmin, kerro opettajalle etukäteen. Opettaja voi laittaa oven lukkoon, kun tunti on alkanut.

Oppitunneilta ei voi myöhästyä eikä poistua rukoilun takia. Rukoilusta ja oppitunneista on rehtorin ohje, jota opettajat ja opiskelijat noudattavat.

Hanki kirjat ajoissa ja pidä materiaalit ja opiskelutarvikkeet aina mukana.

Opettaja antaa sinulle ohjeet kurssin suorittamisesta kurssin alusta. Lue ohjeet ja noudata niitä.

Koeviikko ja kokeet

Kokeet ovat jakson lopussa koeviikon aikana. Koeviikolla ei ole oppitunteja, mutta suomen kursseilla voi olla kertaustunteja. Kurssin koeaika on kurssitarjottimessa ja Wilmassa koeviikon työjärjestyksessä. Viimeisellä jaksolla koe voi olla jo viimeisellä opetuskerralla.

Saat tulla kokeeseen, jos olet tehnyt kaikki pakolliset tehtävät ja sinulla ei ole liikaa poissaoloja.

Arvosanat näet opintorekisterissä Wilmassa (suoritukset) noin kolmen päivän kuluttua jakson päättymisestä.

Koeaika

Koeaika on 2 tuntia 20 minuuttia. Jos olet myöhässä yli 20 minuuttia, et voi tulla sisään. Kokeessa pitää istua vähintään 45 minuuttia.

Lunttaaminen

ÄLÄ LUNTTAA - se on koulussa erittäin vakava asia. Jos opiskelija lunttaa tai yrittää luntata kokeessa, kaikki kurssit siinä jaksossa hylätään (kaikki kurssit pitää käydä uudestaan). Lunttaaminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että katsoo toiselta opiskelijalta, pyytää apua toiselta opiskelijalta tai tuo kokeeseen omia muistiinpanoja. Myös toisen opiskelijan auttaminen, esimerkiksi oman paperin näyttäminen kokeessa, on lunttaamista. Älä siis mene kaverin viereen. Jos sinulla on kysyttävää kokeesta, kysy opettajalta.

Kun tulet kokeeseen, jätä laukku ja omat tavarat luokan eteen.

Arviointi ja kurssinumerot

Opettaja arvioi (katsoo, miten sinä osaat) sinua monella tavalla ja koko kurssin ajan. Kurssin numeroon vaikuttaa kurssitehtävät, aktiivisuus tunnilla ja koe. Opettaja antaa tietoa kurssin arvioinnista kurssin alussa.

Voiko kokeen tehdä uudestaan?

Kokeen voi tehdä uudestaan, jos kurssin numero vaikuttaa todistuksen arvosanaan. Valmistavan opetuksen v-kurssit ja suomen s2k1-8 -arvosanat eivät vaikuta arvosanaan.

Hyväksytyn kokeen voi tehdä uudestaan yhden kerran. Kokeen voi tehdä uudestaan, kun se on tarjolla. Ota yhteys hyvissä ajoin opettajaan ja pyydä lupa opettajalta. Kielten kokeessa voi olla esim. kuuntelukoe ennen koeviikkoa.

Kerran vuodessa 5. jaksossa on rästi- ja korotuskoepäivä. Silloin tehdään korkeintaan kahden (2) kurssin kokeet sellaisista kursseista, jotka vaikuttavat päättötodistuksen arvosanaan, jos opiskelijalla on O-merkintä. Englannissa, suomessa ja matematiikassa voi korottaa viimeksi hyväksytyn kurssin ja kaksi sitä edeltävää kurssia. Ilmoittaudu toimistoon.

Opinto-ohjaus

Opinto-ohjaajat auttavat ja ohjaavat opiskelussa ja siinä, mitä teet peruskoulun jälkeen.

Lukutaitovaihe:

Alku- ja päättövaihe

Aineopiskelijat

Vältä jonotus

varaa aika opinto-ohjaajalle toimistossa tai koulun www-sivujen ajanvarauksen kautta (yllä olevat laatikot).