Oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön

Eiran aikuislukiossa jokaisella on oikeus tuntea itsensä arvostetuksi ja kaikilla on oikeus opiskella ja työskennellä turvallisessa ympäristössä. Edellytämme kaikilta asiallista ja hyvää käyttäytymistä emmekä hyväksy minkäänlaista opiskelijoihin, henkilökuntaan tai muihin koulussa asioiviin henkilöihin kohdistuvaa epäasiallista toimintaa: kiusaamista, syrjintää, seksuaalista tai sukupuolista häirintää tai fyysistä väkivaltaa. Lähtökohtana on aina ihmisten keskinäinen kunnioitus ja asiallinen vuorovaikutus. Jokaisella yhteisön jäsenellä on myös vastuu häirinnän ja kiusaamisen ehkäisystä tai esilletuomisesta. Puutumme epäasialliseen kohteluun mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja matalalla kynnyksellä.

Mitä epäasiallinen kohtelu on?

Epäasiallinen kohtelu on kiusaamista, häirintää, mitätöintiä tai muuta kielteistä käyttäytymistä, jota ei voida pitää yleisen hyvän tavan mukaisena. Se voi olla esimerkiksi loukkaavien kommenttien esittämistä, juoruilua, nolaamista, hyljeksimistä, huutamista tai aiheetonta arvostelua tai virheistä muistuttamista. 

Kiusaaminen on toistuvaa ja järjestelmällistä toisen ihmisen huonoa kohtelua, joka voi ilmetä mm. nöyryyttämisenä, sosiaalisena eristämisenä, loukkaamisena, virheellisen tiedon levittämisenä tai uhkaamisena.

Häirintä on henkilön tai ihmisryhmän arvon ja koskemattomuuden loukkaamista sanallisesti, toiminnallisesti tai asenteiden kautta siten, että syntyy henkilöä halventava tai uhkaava ilmapiiri. Häirintä voi liittyä esimerkiksi sukupuoleen, ikään, kansalaisuuteen, kieleen, uskontoon, kulttuuriin, perhesuhteisiin, terveydentilaan, vammaisuuteen, seksuaaliseen suuntautumiseen, mielipiteisiin tai vakaumukseen kohdistuvina asiattomina vihjailuina tai ilmehtimisenä ja elehtimisenä, sopimattomana kosketteluna tai asiattomina yhteydenottoina. Verkossa tapahtuvaa häirintää on sähköpostin ja internetin välityksellä levitetyt väärät tiedot, panettelu ja uhkailu sekä sopimattoman tai rikollisen aineiston välittäminen.

Miten toimia häirintätilanteessa?

Kaikki ristiriitatilanteet henkilöiden välillä eivät automaattisesti ole häirintää tai kiusaamista. Jos koet joutuneesi epäasiallisen kohtelun tai häirinnän kohteeksi, sen käsittelyyn on olemassa yhdessä sovittu toimintamalli. Jos koet epäasiallista kohtelua: 

  • Mikäli mahdollista, reagoi tilanteeseen heti ja kerro henkilölle, jonka koet häiritsevän sinua, että pidät hänen käyttäytymistään epäasiallisena ja pyydä häntä lopettamaan se. Kyse saattaa olla myös siitä, että henkilö ei itse tiedosta käyttäytyvänsä loukkaavasti. Jos et itse uskalla lähestyä häiritsijää, pyydä esimerkiksi ystävääsi tai paikalla olevia muita henkilöitä tai koulun henkilökuntaa huomauttamaan asiasta tai voit tehdä heti ilmoituksen häirintäilmoituslomakkeella.
  • Jos häirintä jatkuu, kirjaa ylös, mitä on tapahtunut ja milloin, keitä on ollut paikalla ja mitä on sanottu. Säästä mahdolliset sähköpostit ja viestit. Tämä helpottaa asian käsittelyä myöhemmin. Ilmoita kiusaamisesta tai häirinnästä opiskeluhuoltoryhmän häirintäyhteyshenkilöille häirintäilmoituslomakkeella.
  • Rikosepäilyssä tai jos koet tilanteen vaaralliseksi, ota aina yhteys poliisiin. Myös koulun vahtimestarit auttavat. Hätätilaneissa soita hätänumeroon 112.

Mitä tapahtuu, kun lähetän häirintäilmoituslomakkeen?

  • Ilmoitus. Ilmoitus välittyy Eiran aikuislukion nimetyille opiskeluhuoltoryhmän häirintäyhteyshenkilöille. Häirintäyhteyshenkilö tutustuu häirintäilmoitukseen.
  • Keskustelu. Häirintäyhteyshenkilöt kuulevat häirintää kokenutta tapahtuneesta ja kysyvät toiveita jatkokäsittelylle. Jatkotoimenpiteisiin ei ole pakko ryhtyä. Häirintäyhteyshenkilöt eivät tee jatkotoimenpiteitä ilman avun pyytäjän suostumusta.
  • Sovitut jatkotoimenpiteet. Tilanteen ratkaisemiseksi on aina erilaisia vaihtoehtoja.
    • Jos ilmoituksen tekijä toivoo, otetaan yhteyttä tilanteen toiseen osapuoleen.Molemmilla osapuolilla on aina oikeus tulla kuulluksi. Kuulemisen jälkeen mietitään uudelleen tarvittavia jatkotoimenpiteitä. 
    • Jos molemmat osapuolet ovat suostuvaisia, voidaan järjestää kaikkien osapuolten yhteisenen keskustelu tai sovittelu. Tällöin häirintäyhteyshenkilö toimii keskustelun vetäjänä ja tilaisuuden tasavertaisuuden ja turvallisuuden takaajana. 
    • Tilanteesta ja tapahtuman laadusta riippuen keskusteluun voidaan ottaa sovitusti mukaan myös muita koulun henkilökuntaan kuuluvia tai yhteistyökumppaneiden henkilöitä.
    • Tilanteen vakavuudesta riippuen, otetaan yhteyttä asianomaisiin viranomaisiin.
    • Osapuolille tarjotaan mahdollisuus jälkikäsittelyyn yhdessä tai erikseen, mikäli kysyttävää nousee esiin vielä tapaamisten jälkeen. 

On hyvä huomioida, että jokainen häirintätilanne on erilainen ja tapahtumassa koetut tuntemukset ovat erilaisia. Tavoitteena on löytää eri tilanteisiin ja olosuhteisiin sopivat toimintatavat. Tilanteita ei jätetä avoimiksi, vaan häirintäprosessi katsotaan ratkaistuksi vasta jälkiseurannan jälkeen. Jokaiseen tilanteeseen ei aina löydetä yksinkertaista tai kaikkia tyydyttävää ratkaisua. 

Voit jättää ilmoituksen myös nimettömästi, mutta tälloin häirintäyhteyshenkilöt eivät voi puuttua yksittäisiin, tiettyihin tapahtumiin. Nimettömät yhdenvertaisuushavainnot voidaan kuitenkin tilastoida ja huomioida toiminnan kehittämisessa.  

Jos sinua syytetään epäasiallisesta kohtellusta tai häirinnästä

  • Lopeta epäasialliseksi koettu käytöksesi heti, kun siitä sinulle huomautetaan, vaikka et omasta mielestäsi olisikaan syyllistynyt tällaiseen käytökseen.
  • Älä vähättele toisten tuntemuksia, sillä kokemus epäasiallisesta käytöksestä ja häirinnästä on yksilöllinen.
  • Kirjaa asiaan olennaisesti liittyvät tapahtumat muistiin. On hyvä myös säästää esim. asiaa koskevat sähköpostiviestit tai muut dokumentit. Dokumentointi auttaa tilanteen selvittämisessä.
  • Keskustele asiasta toisen osapuolen kanssa paikan päällä tai myöhemmin. / Kerro oma näkemyksesi tapahtuneesta häirintäyhteyshenkilön ottaessa yhteyttä.
  • Vilpillisessä tarkoituksessa tehdyt ilmoitukset epäasiallisesta kohtelusta tai häirinnästä ovat yhtä vakavia kuin epäasiallinen käytös ja voivat johtaa samanlaisiin seuraamuksiin.

Eiran aikuislukion häirintäyhteyshenkilöt

Eiran aikuislukiossa on kaksi nimettyä häirintäyhteyshenkilöä, jotka yhteisvastuullisesti tutustuvat saamiinsa häirintäilmoituksiin. Häirintäyhteyshenkilöt kuuluvat Eiran aikuislukion opiskeluhuoltoryhmään. Kaikki häirintäyhteyshenkilöiden kanssa käydyt keskustelut ovat täysin luottamuksellisia ja he ovat vaitiolovelvollisia.

Kaisa Peltonen, kuraattori

Jennika Solih, kuraattori